تهیه و تنظیم : داریوش مصطفی نژاد
فوق لیسانس مهندسی پلیمر – رنگ
واحد تحقیق و توسعه شرکت رنگ آرتیستون
مینا رفیعی ( لیسانس مهندسی شیمی )
واحد تحقیق و توسعه شرکت پارس اشن
۱- نانو سیلیکا
نانو سیلیکا با سایز (۳۰-۸۰nm) ماده ایست که کاربرد فراوانی دارد. و به روش سل – ژل (sol-gel) و مثل سیلیکای عامل دار شده توسط هیدرولیز آلکوکسی سیلان ها یا مشتقات آن تهیه می شود. برعکس فیلرهای غیر آلی، این سیلیکای نانو، عملاً به تنهایی دیسپرس میشود، کلوخه نمیشود و شفاف است و ویسکوزیته پایینی دارد.. مزیت نانو سیلیکا این است که استحکام مکانیکی- مقاومت سایشی- مقاومت در برابر خراش،سختی سطح- مقاومت در برابر آلودگی را بهبود میبخشد و کاهش براقیت- گچی شدن – بروز اختلاف رنگ و نفوذ پذیری در مقابل گازها را کاهش میدهد. پروسه کندانسیون به تشکیل شبکه سیلوکسان منتهی میشود و در انتها نانو سیلیکا به اضافه آب یا الکل (به عنوان محصول جانبی) به دست میآید.
۲- نانو آلومینا
ذرات آلومینا خواص مکانیکی بهبود مقاومت خراش را ایجاد می¬کنند. اما اغلب بصورت مستقیم داخل روکش شفاف استفاده نشده و پس از اصلاح سطحی توسط سیلیکا به سیستم پوششی افزوده میگردند. از آنجایی که ضریب شکست سیلیکا نزدیک به رزین سیستم پوششی می¬باشد. اطراف هسته این ذرات یک پوسته (Shell) ساخته می¬شود که از جنس سیلوکسان و یک ترکننده می¬باشد. این پوسته سازگاری و پایداری را در ماتریس رزین به وجود می¬آورد. فیلم شفاف پوشه مشاهده شده در شکل ۱ توزیع یکنواخت را در فیلم نشان می¬دهد.
این پوسته سیلوکسانی بر روی کششی سطحی تاثیر می¬گذارد. یکی از انواع تجاری ارایه شده مربوط به شرکت BYK می باشد که تحت عنوان Nano BYK ارایه شده است. میزان افزودنی Nano Byk برای میزان جامد رزین محاسبه می¬شود. در سیستم¬های ایزوسیانات/ آکریلیک، کشش سطحی اولیه dyn/cm3/27 می¬باشد. با اضافه کردن مقدار کمی بیشتر از ۱% Nano Byk ، کشش سطحی dyn/cm8/25 می¬شود. با افزایش تا ۲%، کشش سطحی ۲/۲۵ را خواهیم داشت. افزایش تا ۳% و ۴% تاثیر مشهودی بر کشش سطحی نخواهد داشت اما در بهبود مقاومت خراش موثر خواهد بود. در سیستم¬های آکریلیک/ ملامین، میزان کمی بیشتر از ۲%، کشش سطحی را از ۱/۲۹ تا ۱/۲۷ کاهش می¬دهد. بنابراین لازم نیست تا هر افزودنی کنترل¬کننده جریان سطحی را برای کشش سطحی پایین¬تر اضافه کنیم. پیشنهاد این است تا هیچ افزودنی را قبل از استفاده از Nano Byk مصرف نکنیم.
شکل ۲ سطوح مختلف NANOBYK را پس از انجام تست خراش توسط دستگاه Crockmeter با کاغذ ۹ میکرون نشان می دهد. درصد حفظ براقیت به کمک تقسیم میزان براقیت قسمت سایش داده شده بر برقیت اولیه بدست آمده است. سامانه آکریلیک / ملامین یا آکریلیک / ایزوسیانات تا ۸۰% افت براقیت را نشان می دهد در حالی که استفاده از تنها ۱.۰% NANOBYK در مقایسه با نمونه اصلی تنها ۳۰% افت را نشان داده است. افزایش میزان NANOBYK تا ۳.۰% افت براقیت را تا میزان ۹۰% نیز بهبود می بخشد. لازم به ذکر است که افزودنی دیگری بجز NANOBYK در آزمایش استفاده نشده است.
اگر Crockmeter در ۱۰ سری برای یک پوشش بکار برده شده و سپس به کمک پولیش ۱۰ میکرون دیگر از سطح برداشته شود و دوباره از Crock metre استفاده گردددرصد افت براقیت هنوز ۸۷% خواهد بود. این موضوع نشان دهنده آن است که ذرات نانو بصورت یکنواخت در فیلم پخش شده اند و میتوانند هنوز به حفظ خاصیت مقاومت در برابر خراش کمک نماید.
نکته مهم خصوصا برای پوششهای خودرویی و شفاف پوشه های تعمیراتی آن است که افزودنی نباید هیچگونه تاثیر منفی بر روی براقیت، Haze ، جریان پذیری، Leveling ، تغییر زمان ماندگاری برای سامانه های یورتان دو جزیی، چسبندگی، دوباره پوشش یابی، مقاومت در برابر آب و جو داشته باشد.
در ۳ سامانه مختلف هیچگونه تاثیری در میزان براقیت ۲۰ درجه دیده نشد و تنها Haze عملا کمی کمتر از افزودنی های معمول برای شفاف پوشه کاهش داشت. طول موجهای کوتاه و بلند نیز تا حدودی برای افودنی های NANOBYK بهبود داشت که حتی تا میزان ۴.۰% بوده است. زمان ماندگاری برای سامانه دوجزئی یورتانی بصورت ایزوسانات آلیفاتیک معمول نیز تغییری نداشته است.
تست QUV در ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ ساعت انجام می¬شود سپس پلیت¬ها در معرض تست Crockmeter قرار می¬گیرند. نتایج نشان داده شده در جدول ۱ نشان می¬دهد که افزایش میزان ۴%، Nano Byk پس از ۵۰۰ و ۱۰۰۰ ساعت QUV برای بهبود مقاومت خراش موثر خواهد بود.
ارتباطی بین چسبندگی درون پوشه یا انعطاف¬پذیری زمانیکه Nano Byk در ماکزیمم میزان ۴% جامد رزین استفاده می¬شود، وجود ندارد. مزایای دیگر Nano Byk سازگاری آسان آن با سیستم می¬باشد. زمانی که مایع باشد، Nano Byk با کمترین هم¬زدن اضافه شده و مخلوط می¬شود و باید در پایان فرآیند اضافه شود. استفاده از Nano Byk ممکن است اثر استفاده از افزودنی¬های دیگر برای تر کردن، ضدحفره و همترازکننده را تحت شعاع قرار دهد. بنابراین پیشنهاد می¬شود قبل از Nano Byk از ریختن تمام افزودنی¬های سیلیکونی و اکریلاتی جلوگیری شود.[۶۳]
نانوذرات خواص سیستم¬های پوششی را بهبود می¬بخشند. یکی از مهمترین اثرات آنها بهبود مقاومت خراش و سایش می¬باشد اما جذب UV، اثرات زیست کشی و غیره آنها نیز جالب است.
استفاده از نانوذرات در مواد پوششی به طور شدیدی در حال افزایش است. یکی از کاربردهای اصلی آنها بهبود خراش و سایش است. این زمینه کاربرد آنها در پوشش¬های چوب و همچنین پوشش¬های کف نیز قابل توجه است. تغییرات قابل توجهی با استفاده از نانوذرات در سیستم¬های پوششی به وجود می¬آید.
تاثیر نانوذرات آلومینا به صورت نمودار ستونی نشان داده شده است. با افزایش مقدار نانوذرات، مقاومت خراش از میزان متوسط به مقدار نسبتاً خوبی افزایش می¬یابد. مجموعه ستون¬های سمت چپ، مقاومت خراش سیستم پوششی را پس از استفاده از افزودنی پلی¬سیلوکسان سطح فعال نشان می¬دهد. تنها مقدار کمی مقاومت خراش داریم. مقاومت خراش تنها با Surface slip زیرآیند در نتیجه افزودنی پلی¬سیلوکسان به دست می¬آید.
اگر از ترکیب نانوذرات آلومینا و افزودنی پلی¬سیلوکسان همزمان استفاده شود، مقاومت خراش به طرز چشمگیری بالا می¬رود. تنها با ۵/۱ درصد آلومینا در ترکیب با ۰.۲% افزودنی پلی¬سیلوکسان مقاومت خراش بسیار عالی خواهیم داشت.
مدل نشان داده شده در شکل ۵ سه نکته اساسی را بیان می¬کند:
اثرات سطحی بین سطوح نانوذرات و واحدهای پلی¬سیلوکسان اصلاح شده قطبی؛
اثرات سطحی بین واحدهای پلی¬سیلوکسان و ماتریس پوشش؛
اثر متقابل با فاصله زیاد بین نانو ذرات core shell و ماتریس؛
پلی¬سیلوکسان اصلاح شده نانوذرات را در ماتریس پوشش پایدار نگه می¬دارد.
ایده اصلی پشت این مدل از این حقیقت است که پلیمرهای برپایه پلی¬استر و پلی¬اتر با سطوح معدنی به وسیله پیوند هیدروژنی یا نیروهای دوقطبی برهم¬کنش دارند. واکنش مشابه بین پلی¬سیلوکسان اصلاح شده و نانوذرات آلومینا امکانپذیر است. با قراردادن نانوذرات آلومینا و افزودنی¬های برپایه پلی¬سیلوکسان یک سیستم واحد مانند ساختار core shell به وجود می¬آید. همانطور که نتایج سیستمهای رزینی متفاوت نشان می¬دهد، قطبیت اصلاح¬کننده¬های رزین برای دستیابی به اثرات اپتیمم بسیار موثر می¬باشد. قطبیت عوامل اصلاح¬کننده برای سازگاری بین نانوذرات آلومینا و رزین بسیار موثر می¬باشد. از طرف دیگر پلی¬سیلوکسانها مانند یک ساختار distance-keeping بین نانوذرات آلومینا عمل کرده و از واکنش آنها با خودشان جلوگیری می¬کنند.[۶۴]
زمانی که مقدار کمی از ذرات نانو آلومینا در سیستم¬های پوششی پخت شونده با UV استفاده می¬شوند مقاومت خراش به طور واضحی افزایش می-یابد. شکل ۶ افزایش Haze را همراه با خراش بر روی سطح پوشش داده شده و اندازه¬گیری شده با انیدیکاتور مقاومت خراش نشان می¬دهد.
همانطور که می¬بینید ۱% نانو آلومینا، ۷۰% haze را افزایش می¬دهد، به همین روش، استفاده از ۱۰% سیلیکا اثرات کمتری دارد. دلیل این تفاوت، اختلاف خواص مکانیکی ذرات سیلیکا و آلومینای نانوسایز می¬باشد. برای آلومینا، مدول یانگ حدود GPa410 در حالیکه برای سیلیکا تنها GPa55 می¬باشد و زمانیکه اندازه آنها تا nm40 می¬رسد مدول هیچ تغییری نمی¬کند. مواد سخت نتایج تعیین¬کننده بهتری در نانوکامپوزیت¬های مقاوم در برابر خراش نشان می¬دهند. علاوه بر جنس خود مواد، اثرات سطحی بین مواد و ماتریس، تعیین¬کننده بهبود خواص مکانیکی می¬باشد. برای مثال یک اثر سینرژیتیکی بین افزودنی¬های سیلیکا و نانو آلومینا وقتی به طور همزمان استفاده می¬شوند وجود دارد. در شکل ۷ ، ترکیب نانوآلومینا با یک اورگانو سیلوکسان پخت شونده با UV(BykUV 3500) در ۸ سیستم رزینی پخت¬شونده با UV نشان داده شده است.
بدون ارگانوسیلوکسان، اثر مقاومت خراش در هیچ کدام از سیستم¬ها به وجود نمی¬آید. برخی مواقع، ظاهر سیستم پس از خراش دادن بدتر می¬شود و تنها با استفاده از مقدار کمی یعنی ۰.۱% BYK-UV اثرات نانوآلومینا به طور آشکاری به ایجاد شده و باعث بهبود خواص ظاهری پس از خراش، در ۷ نمونه از ۸ سیستم پوششی می¬شود. [۶۵]
۳- نانو کلی (Nanoclay)
اخیراً ذرات نانو کلی کاربرد خاصی در تولید نانوکامپوزیتهای پلیمری پیدا کرده است و این به دلیل قابلیت آن در ایجاد ترکیبی از عوامل جذاب ظاهری از قبیل شفافیت، افزایش استحکام، کاهش وزن مقاومت در برابر نفوذ بخار است. چنین نانو کامپوزیتهایی به طور وسیعی در خودروها کاربرد دارند و نیز در صنایع فضایی و بسته بندی نیز به کار میروند.
نانو کلیها، آلومینوم سیلیکاتهای ورقهای و لایه لایه ای هستند که توسط نیروهای ضعیف واندروالسی کنار هم جمع شدهاند و بخش میان لایهای آن توسط حل شدن در یک حلال مناسب یا حتی در مونومرهایی که احتمال داخل پلیمر است می تواند باز شود و افزایش چند برابری در استحکام و مدول آنها به وجود آورد.
در مقایسه با خاک چینیهای متداول، خاکهای نانو (نانو کلی) نسبت ظاهری نسبت دید (aspect ratio) بالاتری دارند (نسبت قطر به ضخامت) که باعث میشود به مقدار بیشتری در لایه پلیمر جای بگیرند و در مقابل عبور گازها و مایعات مسیر بسیار پیچ در پیچی ایجاد کنند.
۴- نانو تیتانیوم دی اکسید روتیل
ذرات تیتانیوم دی اکسید معمولی که به عنوان عامل پشت پوش کننده در پوششهای سطح به کار میروند دارای توزیع اندازه ذرات حدود (۲۲۵-۲۵۰nm) هستند تا تفرق نور را در گستره مرئی ماکزیمم کنند. ذرات تیتانیوم دی اکسید روتیل خالص، یک نیمه هادی است، که در محدوده نزدیک UV فعالیت نوری از خود نشان میدهد که این خصوصیت را با اصلاح سطح مناسب کنترل میکنند. اگر اندازه ذرات باز هم کاهش یابد و به نزدیک ۴۰ تا ۸۰ نانومتر برسد میتواند به عنوان یک جاذب UV بسیار موثر در گروه جاذبهای فرابنفش (UVA) و عایقهای فرابنفش (UVB) عمل کند.
نانو ذرات تیتانیوم دی اکسید روتیل ۵ برابر سطح بیشتری نسبت به ذرات تیتانیوم دی اکسید روتیل معمولی دارد، و بنابراین به عنوان یک عامل سد کننده فرابنفش قدرتمند عمل میکند. اثرات تشعشعی UVA و UVB که توسط نانو ذرات تیتانیوم دی اکسید روتیل مشاهده میشود، با خارج شدن الکترونها از تراز انرژی به تراز انتقالی صورت میگیرد و بنابر این خروج انرژی به شکل گرما دیده میشود که باعث تخریب نوری عمل میشود. بر عکس یک جاذب UV آلی، نانو ذرات تیتانیوم دی اکسید روتیل تاثیر خود را با گذشت زمان از دست نمیدهد، سمی نیست، مهاجرت نمیکند و از زرد شدگی به نحوی بسیار عالی ممانعت میکند.
به عنوان مثال نانو ذرات تیتان Altair’s TiO2 ، استحکام و دوام بسیار بالاتری در مقایسه با روتیل معمولی که در پوشش ها به کار میرود، دارد. این ذرات می توانند به خاطر اندازه ریز و سطح بیشتر، به عنوان عامل ممانعت کننده از ترک و چقرمه کننده عمل کنند و این یک فاکتور مهم برای طراحی پوششها در شرایط سخت آب و هوایی است.
کاربرد نانو روتیل شامل : پوششهای چوب ، پوششهای مقاوم در برابر سایش ، پوششهای ضد آلودگی و رنگهای خود تمیز شونده است.
۵- روکش های شفاف حاوی نانوذرات تهیه شده به روش دیسپرسیون نانو ذرات
ذرات ریز نانوسرامیک که اندازه ذرات آنها کمتر از یک میلیونم میلی متر است، به عنوان ذرات نانو در ساختار روکش شفاف استفاده می شوند. این ذرات ابتدا به صورت آزاد و در محلول روکش شفاف شناور می شود. البته این اتفاق قبل از مرحله شبکه ای شدن انجام می شود . پس از این ذرات با اتصال به یکدیگر یک ساختار شبکه ای بی نهایت حجیم و صاف را بر روی سطح رنگ تشکیل می دهند. این ساختار یک لایه محافظ و مطمئن را تشکیل می دهد و این سیستم جدید به طور قابل ملاحظه ای دارای مقاومت سایشی بیشتری نسبت به روکش های شفافهای سنتی دارد.
در واقع ابداع روکش های شفاف نانو باعث شده است که در خواص سایشی و براقیت روکش های شفاف تغییر حاصل شود و خواص مطلوب تری حاصل شوند. ذرات سرامیکی مورد استفاده در روکش های شفاف قطری کمتر از ۲۰ نانومتر دارند که ده ها هزار بار از مویِ انسان باریک تر است. ابتدا این ذرات در مایع رنگ به طور آزادانه پراکنده می شوند، سپس با قرار دادن در کوره در دمای ۱۴۰ درجه سانتیگراد شبکه ای پلیمری حاوی این نانو ذرات بر روی سطح خودرو ایجاد می کنند. یکی از شرکتهایی که در زمینه ی تولید این پوششها بسیار موفق ظاهر شده است شرکت PPG است که به خاطر تولید این روکشهای شفافنانو سرامیکی موفق به دریافت جایزه PACE شد. این جایزه به منزله آن است که این شرکت توانسته جایگاه عالی ای را در دنیا در زمینه تولید پوششهای اتومبیلی به دست آورد[۲۲-۲۱]. روکشهای شفاف CeramiClear، اولین روکش های شفاف خودرویی هستند که در آنها از تکنولوژی ذرات نانو استفاده شده است و موجب حفظ رنگ خودرو و ماندگاری خواص ظاهری آن از جمله براقیت می گردند. طبق این تکنولوژی یک شبکه با دانسیته ی شبکه ای بالا بر روی سطح پوشش تشکیل می شود که در نتیجه دارای مقاومت های بسیار بالایی نسبت به کارواش و دیگر اثرات مخرب محیطی مانند بارانهای اسیدی و… خواهد بود.
ساختار شبکه ای که ذرات نانو بر روی سطح رنگ تشکیل می دهند ، یک لایه محافظ و مطمئن را در مقابل سایش ایجاد می کند زیرا این ساختار می تواند مقاومت سایشی مناسبی را فراهم آورد. اما با این حال این روکش های شفاف حاوی نانو ذرات نمی تواند در مقابل خراش توسط کلید، چاقو و یا دیگر ابزار برنده از خود مقاومتی نشان دهد. مقایسه نتایج به دست آمده تست های مقاومت در برابر خراش با استفاده از نیروی اتمی میکروسکوپی (AFM) در روکش های شفاف معمولی و روکش های حاوی نانو ذرات نشان می دهند که نیروی لازم برای ظاهر شدن اولین ترک در ساختار روکش های شفاف نانو حدود mN 20 می باشد، در حالی که در پوشش های متداول این ترک در mN4/7 ظاهر می شود[۲۳].
از جمله دیگر خواص منحصر به فرد پوشش نانو حفظ براقیت آن می باشد. روکش های شفاف نانو در مقایسه با سیستم های قدیمی در حدود ۴۰% افزایش براقیت داشته است. که در شکل ۱۳-۱ این مقایسه نشان داده می شود.
آزمایشات بسیار گسترده ای بر روی پوشش نانو و همچنین پوشش های سنتی برای مقایسه براقیت صورت گرفته است. از آن جمله می توان تست کارواش را نام برد که برای این پوشش ها بعد از ۱۰ دوره کارواش، نتایج زیر حاصل شده است[۲۴] :
پوشش سنتی ۳۵ درصد براقیت بعد از شستشو داشت در حالی که پوشش نانوئی تقریبا دو برابر درصد براقیت در پوشش سنتی(۷۲%) براقیت بعد از ده مرتبه شستشو داشته است. البته باید اشاره کرد که شرایط آزمایش باید کنترل شوند و تحت شرایط به خصوص این تست صورت گیرد.
روکش های شفاف حاوی نانو ذرات همچنین مقاومت بسیار خوبی را در مقابل اشعه فرابنفش و مواد شیمیایی حاصل از تابش نور خورشید از خود نشان می دهد که به نوبه خود منحصر به فرد می باشد.
TiO2، SiO2و Al2O3نانو ذرات مرسومی هستند که در روکش های سطح مورد استفاده قرار می گیرند. شرکتEurochem Auto Chemicals آخرین توسعه خود در زمینه محافظ رنگ خودرو را اعلامنموده است [۲۵]. سیستم بسیار پیشرفته فناوری نانوی P.T.F.E Polyglasplexinیک راه حل منحصر بهفرد برای دفع دوده جاده، آلودگی، اسید حشرات، فضله پرندگان، مواد رادیواکتیو جوی، وبدتر از همه، تمام نور فرابنفشی است که باعث میشوند رنگ خودرو به تدریج از بینبرود. چنین سیستمی قبلا هرگز در صنعت اتومبیل وجود نداشته است و این شرکتمطمئن است که یک محصول بسیار ضروری برای شبکه بازار و فروشندگان خودرو تهیه کردهاست.
فناوری تولید رنگ اصلاح شده با فناوری نانو در سال ۲۰۰۳ در مرسدس بنز به ثمررسید و تغییرات عمدهای در کلاس C مرسدس بنز در سال ۲۰۰۵ ایجاد کرد، تغییراتیکه به راحتی قابل مشاهده نیست. مهمترین تغییر آن، در نوع رنگ مدلهای سدان،واگن و کوپه در مدل های مرسدس بنز بود که در آن از نوع جدید فناوری رنگ کاریاستفاده شده و حدوداً چهار سال وقت و سرمایه این کارخانه آلمانی را به خود اختصاصداده بود. لاک تمیزکننده جدید که با استفاده از فناوری نانو تولید شده، باعثمیشود تا رنگ خودرو بسیار ضد خراشتر از رنگهای قدیمی شود. این تکنولوژی جدید کیفیتدراز مدت را افزایش داده و ارزش خودروهای سواری دست دوم را حفظ میکند. این لاکتمیزکننده به دست آمده از فناوری نانو، هماکنون در مدلهای E,S,C,CL، SL و SLK دررنگهای متالیک و غیرمتالیک نیز به کار میرود؛ و دیگر مدلهای ساخته شده در کارخانهاشتوتگارتی مرسدس بنز از این فناوری استفاده کرده اند.
این لاکحاوی ذرات میکروسکوپی و کوچک سرامیک است که در کوره رنگپزی سخت شده ویکشبکه درهم تنیده و مشبک را ایجاد میکنند، در نتیجه از رنگ در برابر خراش (که مثلاًممکن است در کارواش ایجاد شود) بسیار موثرتر محافظت میشود. ذرات نانوخاصیت ضد خراشی را سه برابر بهبود بخشیده و جلای رنگ را در طولانی مدت حفظ میکنند. جلای رنگ با این فناوری ۴۰ درصد بیشتر از جلای حاصل از لاکهای شفاف قدیمی است؛این موضوع با انجام آزمایشات بسیار در آزمایشگاه شستشوی خودروی این کارخانه بهاثبات رسیده است.
به گفته مهندسان این کارخانه، بیش از ۱۵۰خودروی آزمایشی که تحت تستهای طولانی مدت قرار گرفتهاند، همگی افزایش دور ازانتظاری در جلای رنگ و مقاومت به خراش نشان میدهند. به علاوه این سیستم جدید رنگ کاری،استانداردهای دقیق مرسدس را در محافظت محصولات از خورندههای شیمیایی محیط ارضاکرده و انتظارات را برآورده میکند. پیشرفتهای جدید در عرصه نانوتکنولوژی، ذرات ریزسرامیک را به ساختار مولکولی یکروکش یا پوشش تبدیل میکند. شرکت دایملر-کرایسلر تولید کننده مرسدسبنز اولین خودروساز جهان است که لاک مقاوم به خراش بر پایه فناوری نانو را در محصولات خود استفاده کرده است.
به گفته ی Dennis Kovalsky ؛ مدیر فعلی بخش پوششهای OEM اتومبیلی شرکت PPG این جایزه نشان دهنده توانایی این شرکت در زمینه ی بر آورده کردن نیازهای مهمِ فعلی صنایع پوشش خودرو است. به علاوه تولید CeramiClearcoatها دستاورد و موفقیت علمی مهمی به شمار می رود که هنوز هیچ پوشش دیگری نتوانسته مانند آن به این سطح از “mar resistance” دست پیدا کند.
پوشش های شفاف با نام CeramiClear، اولین پوشش های شفاف اتومبیلی هستند که در آنها از تکنولوژی ذرات نانو استفاده شده است و موجب حفظ رنگ خودرو و ماندگاری خواص ظاهری آن از جمله براقیت می گردند. طبق این تکنولوژی یک شبکه با دانسیته ی شبکه ای بالا بر روی سطح پوشش تشکیل می شود که در نتیجه دارای مقاومت های بسیار بالایی نسبت به کارواش و دیگر اثرات مخرب محیطی مانند بارانهای اسیدی و… خواهد بود.